03 d’abril 2012

"Linzer cookies"






Per fer aquesta recepta necessitareu, a banda de temps i paciència, un parell de talladors de galetes amb la mateixa forma però de diferent mida: un ha de ser bastant més gran que l'altre. També podeu fer-ho amb dos gots de diferent diàmetre i us quedaran la mar de bé.

Amb aquestes quantitats surten 60 galetes. Si en voleu fer menys, podeu congelar la massa que us sobri.

Ingredients:

- 250 gr de mantega pomada
- 125 gr de sucre blanc
- 75 gr de sucre negre
- 3 tasses de farina
- 1 ou batut
- un polsim de sal
- 1 culleradeta de llevat
- 1 culleradeta de bicarbonat
- 1 culleradeta de vainilla
- 100 gr de farina d'ametlla (opcional)

decoració:
- melmelada de gerds
- sucre llustre

Barregeu la mantega i el sucre amb una forquilla.

Afegiu-hi l'ou batut i la vainilla i remeneu bé.

Afegiu-hi els ingredients secs: farina, sal, llevat, bicarbonat i la farina d'ametlla si en feu servir, i integreu bé tots els ingredients amb les mans. Si la massa us queda massa seca, podeu afegir-hi una cullerada de llet, però més, no.

Deixeu reposar la massa a la nevera una estona (entre 30 minuts i una hora).

Poseu la meitat de la massa damunt d'un paper vegetal i, amb les mans, esteneu-la una mica. Tapeu-la amb un altre paper vegetal o apte per al forn i seguiu estenent-la amb un corró, fins que tingui un gruix d'uns 4mm. Deixeu l'altra meitat a la nevera, tapada amb un paper film.

Enceneu el forn a 180º i poseu la safata a la part central.

Amb el tallador de galetes més gran, aneu tallant la massa.

Ara ve la part més delicada. Heu de tenir paciència. Aneu enretirant la massa sobrant amb l'ajuda d'un ganivet, vigilant que no se us trenquin o deformin les galetes, i reserveu-la per a tornar-la estirar i fer-ne més galetes.

En una safata plana o de forn, poseu el full de paper vegetal on teniu les galetes tallades. Coeu-les uns 12 minuts per dalt i per baix alhora, o bé 6 minuts per baix i 4 o 5 minuts per dalt, fins que estiguin daurades pels costats. A mitja cocció, és recomanable que obriu el forn un moment i gireu la safata del forn 180º, ja que molts forns acostumen a coure més per la part del fons. Això depèn del forn que tingueu, esclar. En tot cas, heu d'estar molt atents que no se us cremin, i és que les galetes es cremen molt fàcilment, sobretot si són tan finetes com aquestes!

Mentre teniu les galetes al forn, podeu anar tallant l'altra meitat de la massa. Heu de fer el mateix procediment que abans, però ara, un cop hàgiu fet servir el tallador més gran per fer la forma exterior, dins de cada galeta hi heu de fer un forat amb el tallador més petit.

Coeu-les de la mateixa manera que les altres, però un o dos minuts menys (ja veureu que es couen més de pressa).

Deixeu-les reposar en una safata per a refredar galetes o damunt del marbre.

Agafeu les que estan foradades (millor si estan encara una mica tèbies o calentes, però no acabades de sortir del forn) i escampeu-les damunt del marbre. Espolseu-hi sucre llustre pel damunt, amb l'ajuda d'un colador o estri per tamisar. Deixeu-les reposar.


Ara només queda untar amb melmelada les galetes que fan de base, és a dir, les que no tenen forat, i després tapar-les amb les altres.

Guardeu-les en un pot de vidre per tal que es mantinguin cruixents.

Aquí teniu la història de la Linzer Torte, que és d'on vénen aquestes galetes.

1 comentari: