03 d’agost 2012

Soufflé de formatge



Ingredients per a 4 persones:

- 40 gr. de mantega
- 40 gr. de farina
- 1 tassa de llet (uns 250 ml), pot ser vegetal o de vaca
- 4 ous grossos
- 200 gr de formatge ratllat (Emmental, Cheddar, Gouda, etc.)
- sal, pebre, nou moscada

Necessitareu un cassó una mica gros, una batedora elèctrica, una cullera de fusta i un pot amb les parets altes que sigui apte per al forn.

Preescalfeu el forn a 210º.
Poseu la mantega en un cassó a foc lent. Quan s'hagi desfet -vigileu que no se us cremi-, afegiu-hi la farina i aneu remenant amb una cullera de fusta. Quan ja no quedin grumolls, afegiu-hi la llet (jo l'he fet servir de civada) molt a poc a poc, que es vagi integrant bé a la beixamel. Condimenteu-ho al gust: hi podeu posar sal, pebre, nou moscada, bitxo, orenga, etc. Deixeu que agafi una mica de color, sense deixar de remenar perquè no se us enganxi. Quan estigui a punt, afegiu-hi els rovells d'ou i apagueu el foc de seguida. Remeneu-ho bé. Ara ja hi podeu afegir el formatge. Jo he fet servir 150 gr. d'Emmental i uns 60 de Cheddar.
Bateu les clares a punt de neu i afegiu-les a la massa anterior amb una espàtula de goma. No ho heu de remenar gaire, perquè si no es perdria l'aire. Només ho heu d'integrar tot plegat.
Ara ja ho podeu passar al motlle per anar al forn i coure durant 30 minuts. Quan el soufflé estigui cuit, apagueu el forn i deixeu-lo tancat uns 3 o 4 minuts. Després, obriu una mica la porta del forn i espereu uns 3 o 4 minuts més. D'aquesta manera, evitareu que el soufflé es desinfli de cop. Ara ja el podeu servir i menjar de seguida.
Si el feu a l'hivern, heu de tenir especial cura amb els canvis bruscos de temperatura, perquè el soufflé és molt delicat i es desinfla de seguida.
A part d'això, és una recepta molt fàcil de fer i deliciosa!
Variacions: el podeu fer sense formatge, o amb pernil, cebollí, all tendre, romaní, pèsols, o qualsevol cosa que us vingui de gust (que no pesi molt ni tingui molta aigua, perquè llavors no us pujaria bé).
Podeu substituir la mantega per margarina de soja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada